Naslovna  |  Zabava  |  Film  |  Novembar u znaku francuskog filma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Film

04. 11. 2013.

Izvor: Radio 9

Novembar u znaku francuskog filma

U Kutiji šibica Studentskog kulturnog centra svakog ponedeljka u novembru biće prikazan po film iz novije francuske produkcije.

Program „Francuski filmski karavan“ ponovo prolazi kroz Kragujevac, ovog puta predstavljajući ciklus „Novi francuski film“.

Prvog ponedeljka u mesecu biće prikazan film „Anđela i Toni“ rediteljke Aliks Delaport, iz 2011. godine. U filmu igraju Klotild Esme, Gregori Gadboa i Evlin Didi.

Anđela, prelepa tajnovita žena sa mračnom prošlošću dolazi u ribarski gradić u Normandiji, gde upoznaje Tonija, profesionalnog ribara sa kojim otpočinje vezu. Toni je zaveden, ali sumnjičav šta jedna takva žena nalazi u njemu ...

Francuska štampa ocenila je ovaj film kao „neobičnu ljubavnu priču na tragu braće Darden“ ili kao „debitanski film koji najavljuje veliku karijeru mlade rediteljke“.

U ponedeljak, 11. novembra, biće prikazan prošlogodišnji film Like Belvoa - „38 svedoka“, u kojem igraju Ivan Atal, Sofi Kenton i Nikol Garsija.

Prema oceni „Le monda“ reč je o „mračnom, uzbudljivom, intezivnom trileru koji nikog ne ostavlja ravnodušnim“.

U dvorištu zgrade u ulici Pariz, zverski je ubijena devojka. Stanari su u šoku. Niko ništa nije video, niko ništa nije čuo. Luj Morvan stiže dan posle tragedije i zatiče tmurnu atmosferu u zgradi. Slučajno saznaje da se kobne noći čuo plač koji su svi stanari morali da čuju ...

U nastavku ciklusa „Novog francuskog filma“, u ponedeljak, 18. novembra, biće prikazana drama „Jednog jutra“ Žan-Marka Mutua iz 2011. godine. Uloge tumače Žan-Pjer Darusen, Valeri Drevil i Gzavije Bovoa.

Jednog jutra Pol Vertre, uspešan bankar, voljeni muž i odgovoran otac dolazi na svoje radno mesto sa pištoljem, ubija dvojicu svojih šefova i zabarikadira se u svoju kancelariju. Dok policija pokušava da dođe do njega, pratimo šta ga je dovelo do tog strašnog čina ...

„Figaro“ ocenjuje ovaj film kao „ledenu, gotovo hiruršku analizu slučaja sa izvanrednim glumcima“.

U završnici ovog filmskog karavana, poslednjeg ponedeljka u mesecu, biće prikazan film „Državni posao“ Pjera Šelera iz 2011. godine. U filmu igraju Olivije Gurme, Mišel Blan i Zabu Brajtman.

Prema oceni francuske štampe, u ovom filmu „odavno svet politike nije pokazan na tako uzbudljiv i intenzivan način“. Ministra saobraćaja bude u sred noći, desila se naizgled banalna saobraćajna nesreća koja zapravo može da ima nesagledive posledice po celu državu. Kreće odiseja jednog čoveka kroz lavirinte politike i državnih službi ...

Podsetimo, tokom maja i juna ove godine kragujevačka publika imala je priliku da u okviru „Francuskog filmskog karavana“ pogleda takođe po četiri filma iz nekoliko ciklusa, poput „Komedija“, „Pobuna i strasti“ ili „Zločina i misterija“.

Filmski karavan priređuje Francuski institut u Beogradu u saradnji sa brojnim ustanovama kulture širom Srbije. Projekcije su od 20 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Komentari

 • Zoran | 05. 07. 2014. | 01:11

  Vrscanin

  Lepo napisan tekst. Svidjaju mi se slike. Pozdrav iz Vrsca ;) ...

 • Jenki | 02. 07. 2014. | 12:18

  BOLERO

  Ove godine Pink Panter flautista upotpunio repertoar. Izviđači će stušati pored hitova i klasiku, recimo ...

 • ljuba | 30. 06. 2014. | 03:50

  i iznenađenje

  zamislite , imamo i flautu , koja noču izlazi iz šume uz ariju pink pantera ...